FitKit Pixel

Што е јогата?

Јогата e традиционален духовен и практичен систем кој се смета дека настанал во Индија во 3000 година п.н.е. Самиот термин јога значи соединување, слога, цврст спој.

Јогата се состои од асани (вежби). Асана не се гимнастички или акробатски вежби. Асана е состојба на битието во која физички и ментално можеш да останеш долго време, мирно, удобно и стабилно. Асаните се изведуваат за развививање на способноста за седење во иста положба подолг период (како за време на медитација). Многу од асаните ги добиле имињата од животни како мачка, риба, тигар. 

Јогата нуди голем број на придобивки насочени кон иста цел – подобро физичко здравје и благосостојба преку единство на умот и телото.  

Постојат многу видови на јога. Сите јога стилови можат да помогнат во рамнотежата на твоето тело, ум и дух, но тие го постигнуваат тоа на различни начини.

Кои се придобивките од практикување јога?

Јогата може да направи да се чувствуваш посилен,  пофлексибилен, буден и енергичен. Јогата помага да се чувствуваш одлично и да функционираш подобро при секојдневните активности.

Од здравствен аспект, јогата има позитивно влијание врз следниве состојби: 

  • Лоша циркулација на крв
  • Висок крвен притисок
  • Артритис
  • Остеопороза
  • Ограничена подвижност
  • Болки во долниот дел на грбот
  • Проблем со дишењето
  • Главоболки
  • Напнатост или стрес
  • Депресија

Oсвен очигледните здравствени придобивки, јогата е корисна за:

Кои видови на јога се најпопуларни?

Имате многу видови на јога за избор. Некои стилови на јога се интензивни и енергични. Другите се релаксирачки и медитативни. 

Јога Хата

Позната е како јога на сила. Го нагласува зајакнувањето и прочистувањето на телото. Вклучува физички пози (асани) и техники на дишење (пранајама).

Јога од Ајенгар

Традиционална класична јога каде што се користи реквизити како дрвени блокови, ремени, столови, потпори и ќебиња за да ти помогне да постигнеш и издржиш во асаните.

Јога Аштанга

Овој вид на јога се нарекува аштанга вињаса или моќна јога. Интензивна и брза, дизајнирана да ја гради твојата издржливост и сила. 

Јога Бикрам

Овој вид на јога се прави во многу топла просторија, за разлика од многу други видови на јога и вклучува сет од 26 положби.

Респиративна јога

Овој вид јога не користи активни пози туку се фокусира на релаксација и дишење.

Јога со Крипалу 

Нежен, бавен движечки стил на јога за истегнување на мускулите.

Кои видови на јога ги нуди FitKit?

Преку FitKit апликацијата можеш да експериментираш со над 20 видови на јога. 

Резервирај си час по:

Кои јога програми ги добиваш преку FitKit Plus?

Преку FitKit Plus ги имаш на располагање следниве програми кои можеш да ги купиш со неколку клика и засекогаш ги имаш достапни на твојот профил.

Без разлика кој вид на јога ќе го одбереш, оваа дисциплина е одличен начин да го истегнеш и зајакнеш твоето тело, да го насочиш умот и да го опуштиш твојот дух.