Како до комплетен личен развој преку боречки вештини?

Предраг Петрески

Отсекогаш си сакал/а да пробаш некоја боречка вештина, ама не си знаел/а од каде да почнеш? 🤔

Како боречките вештини можат да ти помогнат да дојдеш до умствен мир и здравје? 🧠

Во оваа епизода на Wellcast with Josif, ги предизвикуваме стереотипите за боречките вештини со Сифу Предраг Петрески, кунг-фу мајстор со 30 години искуство во оваа боречка вештина. ⬇️

Што е разликата помеѓу боречки спортови и боречки вештини?

Боречките спортови не се исто нешто со боречките вештини. ❌

Преку изучување на боречките вештини како кунг-фу, се смирува духот, додека целта на боречките спортови е победа над противникот.

Боречките спортови се само еден дел од боречките вештини. Меѓутоа, боречките спортови, според мене, го јакнат егото бидејќи ти се натпреваруваш за да освоиш некоја титула и да го победиш противникот. Од друга страна, боречките вештини се комплетни. Тука нема само физичка активност, туку будистичка и таоистичка филозофија коишто се дел од кунг-футо. Токму тоа ме фасцинираше мене. 

Предраг Петрески

За жал, сè уште постои митот дека вежбањето боречка вештина ќе го пробуди агресивното кај тебе. 🤼‍♂️

Боречките вештини се создадени за смирување на духот и снаоѓање во одредени ситуации, не само кога животот ти е во опасност, туку и во секојдневни ситуации како кога ти е стресно на работа, нервозен си, бидејќи ти помагаат да можеш да го совладаш стресот и да останеш фокусиран.

Зошто кунг-фу е сеопфатна дисциплина?

Вештините како кунг-фу ти помагаат да бидеш господар над твојот ум, комбинирајќи физичка и умствена активност. 🙌

Тоа е како еден вид медитација, бидејќи кога тренираш мораш да бидеш присутен тука и сега во моментот, што е форма на медитација. 

Човекот е како санта лед. 20% од она што се гледа на површината е телото, 80% од она што е под површината е умот. Колку што е силен умот, толку и ќе биде силно и телото. 💪

Во кунг-футо има вежби за издржливост, кардио, вежби за техника, медитација, енергетски вежби насочени кон тренирање на умот, итн. На овој начин ти преку своето тело го вежбаш и умот. 🧠

Предраг Петрески

Зошто боречки вештини се натпреварување со самиот себе си?

Слично како јогата, во боречките вештини ти се натпреваруваш самиот со себе – да бидеш подобар од она што си бил вчера. 

Боречкиот систем во споредба со јогата, нуди алатки за справување со одредени ситуации кога животот ти е во опасност. Токму затоа организираме спаринзи, за да ги најдеме слабите точки и дупките во она што го практикуваме и да одиме напред. Многу е лесно да ги повредиш луѓето, но е многу тешко да му помогнеш некому. Ако се одлучиш да помогнеш – тогаш си мајстор. 🙌

Вистинските резултати доаѓаат само со постојана работа на себеси.

Младите кај нас сакаат брзи резултати. Кога ќе дојдат на тренинг и кога ќе видат дека неколку часови треба да се учат како да стојат, веднаш се откажуваат. Сакаат да станат кунг-фу мајстори за 3 часа – што не е реално.

Предраг Петрески

Како изгледа исхраната на еден Сифу?

Храната не е само задоволство, туку сегмент што го поддржува секој аспект од нашиот живот и средство за вежбање на умот.

Според таоистичката филозофија, сè што е дадено од природата е добро. Затоа, мој апел до младите е да јадат природна храна, без разлика дали е од растително или животинско потекло. Јас, лично, одлучив да јадам само растителна храна и тоа го практикувам веќе 20тина години. 🥑

За да дознаеш повеќе за Предраг или да почнеш да тренираш со него: 

📸 Следи го на Инстаграм: @petreskipredrag

👍 Пиши му на Фејсбук: Predrag Petreski

Погледни ја целата епизода на Wellcast with Josif: 

ФитКит e апликација која ти овозможува да вежбаш кога сакаш и каде сакаш, сега и со опција за закажување сесии со лиценциран психолог. 

ФитКит е и плFitKit logoатформа со видео програми за вежбање со твоите омилени ликови. Програмите можеш да ги отклучиш со твојата ФитКит претплата, со 15 кредити, 990 денари, или преку видеотеката на MaxTV. Апликацијата е достапна на PlayStore и AppStore