Менталното здравје на вработените е клучно за успехот на вашата компанија: Да или не?

Во динамичниот свет на бизнисот, успехот на една компанија се мери според нејзините приходи, растот и доминацијата на пазарот.

Сепак, овде има еден клучен фактор за успехот што многумина го занемаруваат.

А тоа е менталното здравје на вработените. 💡

Иако можеби на прв поглед делува неспојливо зошто менталното здравје на вработените би играло некаква улога во самиот бизнис? Нели е тоа приватна работа на самата индивидуа?

Бројките го докажуваат сосема спротивното: ⬇️

Во наредниве неколку минути ќе истражиме зошто менталното здравје на вработените е толку важен фактор за корпоративниот успех, но и како неговото занемарување го намалува квалитетот на работната сила.

Која е поврзаноста помеѓу менталното здравје и успехот на компанијата?

Да, можеби на прв поглед оваа поврзаност не е баш очигледна, но е навистина длабока.

Следнава паралела ќе ти помогне точно да ја увидиш разликата помеѓу вработен со добро и лошо ментално здравје:

Вработените со добро ментално здравје се:

✅ Поангажирани околу работните задачи.

✅ Попродуктивни во извршување на задачите.

✅ Со леснотија ја покажуваат својата креативност на дело.

✅ Поефективно се справуваат со стресот.

✅ Лесно ги надминуваат работните предизвици.

✅ Брзо се прилагодуваат на компаниските промени.

✅ Поради зголемениот работен перформанс, директно или не, го зголемуваат и профитот на компанијата.

Од друга страна, кога вработените искусуваат лошо ментално здравје, ова се дел од штетните ефекти што можат директно да влијаат врз работните перформанси:

⚠️ Драстично им опаѓа продуктивноста.

⚠️ Имаат апатија кон работните задачи.

⚠️ Често земаат денови за боледување.

⚠️ Шират негативна, токсична енергија.

⚠️ Голема е веројатноста дека ќе ја напуштат компанијата.

⚠️ Имаат негативно влијание врз динамиката и моралот на тимот.

⚠️ Поради намалениот работен перформанс, директно или не, го намалуваат и профитот на компанијата.

Што може да се преземе за поддршка на менталното здравје на вработените?

Да се инвестира во менталното здравје не е само хумано нешто што може да се направи, туку е и паметна бизнис одлука.

Многу истражувања покажуваат дека компаниите што ги ставаат во прв план благосостојбата на своите вработени, искусуваат одлични работни перформанси, поголема креативност, помалку денови земени за боледување и крајната линија – поголем профит. 💸

Дополнително, организациите што го ставаат менталното здравје во прв план, имаат конкурентска предност привлекувајќи и задржувајќи врвни таленти, бидејќи сè повеќе кандидати бараат компании што на 1во место ја стават нивната благосостојба.

Грижете за вработените, а тие ќе се грижат за Вашиот бизнис!

А како да го сторите тоа на брз, лесен и ефективен начин?

Нашиот водич „Иднината на благосостојбата на работната сила: Стратешки водич за зголемување на продуктивноста на Вашите вработени” ги има сите одговори.

Симни го бесплатно водичот на овој линк: ⬇️

https://fww.fitkit.app/

П.С. Дали знаеш дека на ФитКит можеш да најдеш повеќе од 50+ лиценцирани психолози, стручни на најразлични теми (зависи што ти е маката)?

Ете, немаш повеќе изговори за да го занемаруваш твоето ментално здравје! 😉

 

ФитКит e апликација која ти овозможува да вежбаш кога сакаш и каде сакаш, сега и со опција за закажување сесии со лиценциран психолог. 

ФитКит е и плFitKit logoатформа со видео програми за вежбање со твоите омилени ликови. Програмите можеш да ги отклучиш со твојата ФитКит претплата, со 15 кредити, 990 денари, или преку видеотеката на MaxTV. Апликацијата е достапна на PlayStore и AppStore