Што ако само имам ластик за отпор?

софија-манчева-вежбање
софија-манчева-вежбање

Дали треба да користиш ластик за отпор во твојот тренинг? 🤔

Без разлика дали си почетник, искусен вежбач, или се опоравуваш од повреда, одговорот е секогаш истиот – ДА!

Софија Манчева од SomaFit ти подготви тренинг за задник и нозе што може да се прави само со ластик за отпор.

Предноста на ластикот за отпор лежи во тоа што овој реквизит е доволен за почетен отпор за тренинг или за загревање. Недостаток е тоа што не нуди доволно голем отпор за активните вежбачи.

Тренинг со ластик за отпор

Времетраење на тренинг: околу 40 мин 

Суперсет значи дека вежбите ги правиме една по друга без пауза помеѓу вежбите. Додека, од еден до друг суперсет има 45 до 60 секунди пауза.

СУПЕРСЕТ 1

-Jump squats 

-Heavy squats

СУПЕРСЕТ 2:

-Jump lunges

-Backward lunges

СУПЕРСЕТ 3:

-Sumo squats

-Wall sit squats

СУПЕРСЕТ 4:

-Curtsy lunges

-Kneeling squat with resistance band

FINISHER:

-kickbacks

-hip thrusts

Еве како овие вежби изгледаат во пракса:

https://www.instagram.com/manchevas/guide/_/17969723869338813/?utm_medium=copy_link

Ако сè уште не те убедивме да му дадеш шанса на ластикот за отпор, еве ти уште неколку придобивки што ќе те предомислат:

✅ Идеален е за вежби за истегнување;

✅ Дава поголем отпор при обликување на мускулите;

✅ Има помал ризик за повреда при вежбање;

✅ Дава подобра рамнотежа на телото;

✅ Стекнуваш поголема сила и подобрен перформанс на телото;

✅ Постојат голем број на вежби што можеш да ги правиш со еден ластик;

✅ Евтин е и насекаде достапен;

✅ Одличен е за рехабилитација при повреда.

За да вежбаш со Софија: 💃

📷 Пиши ѝ на Инста: @Manchevas

💬 Контактирај ја на Фејсбук: Sofija Mancheva

Јас бев помеѓу првите тренери кај нас, што кога почна пандемијата, почнав да споделувам тренинзи за вежбање од дома. На тој начин, мојата програма за теретана премина и во програма за дома. Еве веќе цела година како на тие програми вежбаат над 1000 девојки. Целиот пристап кон мојата работа премина во online комуникација и тоа донесе многу предности. Многу луѓе сфатија дека и тренинзите од дома се доста успешни, се заштедува на време, а сепак можеш да постигнеш одличен резултат. 💪

софија-манчева-вежбање

FitKit logo

ФитКит e апликација која ти овозможува да вежбаш кога сакаш и каде сакаш, сега и како платформа со видео програми за вежбање со твоите омилени ликови.

Програмите можеш да ги отклучиш со твојата ФитКит претплата, со 15 кредити, 990 денари, или преку видеотеката на MaxTV.

Апликацијата е достапна на PlayStore и AppStore.