ФитКит Херој на Неделата: Иван Кузмановски

Иван Кузмановски

Неговата пасија е качувањето по карпи. Вежбањето му помага да ја задржи физичката и менталната кондиција за да ужива во своето хоби што подолго. 🧗

Запознајте го Иван Кузмановски од Скопје, нашиот ФитКит херој на неделата. 👋

Покрај качувањето по карпи како моја примарна физичка и ментална активност, втора омилена активност ми е планинарењето. ⛰️ Најчесто планинарам сам, во придружба на моето куче Луна. Таа ме следи и на патеки долги до 35 километри во еден ден. Планинарењето ми го враќа внатрешниот мир, ми овозможува повторно да се поврзам со себеси и да ја одржам целокупната физичка кондиција.

 

Иван Кузмановски

Иван најчесто користи две примарни справи за вежбање на специфична сила за качување – hang board и campus board. А кога вежба во фитнес сала, омилена справа му е kettlebell. 🏋️

Станувам во 5:30 наутро и подготвувам оброци за денот. Во 6:30 одам на тренинг, а во 09:00 започнувам со работа. Попладнето го користам за прошетка со Луна, да прочитам некое четиво, да се видам со пријатели, но понекогаш и за вториот тренинг во денот.  Во зависност од програмата што ја следам, вежбам од дома, но и во фитнес студио. Моите омилени места за вежбање се фитнес справите на Водно и фитнес центарот Палестра

Иван Кузмановски

Најчесто сам си го подготвува својот план за тренинг, или, во консултација со искусни пријатели алпинисти. ✍️

Најчесто јас сум тој што си го креира својот тренинг план или понекогаш се консултирам со поискусни пријатели коишто го практикуваат или го практикувале истиот спорт. Најдобро и најпрецизно можам да си ја креирам програмата, бидејќи знам кои се моите потреби и краткорочни и долгорочни цели. 🎯 Врз основа на тие параметри, составувам тренинг план со специфични циклуси на оптоварување, одмарање и специфична исхрана

Иван Кузмановски

Неговата главна фитнес инспирација е подобрување на целокупното здравје, како физичко, така и ментално, изострување на когнитивните способности, постојана подготовка за потешки и попредизвикувачки искачувања што му ја подобруваат самодовербата и чувството на успех. 🙌

🎵 Музиката што дополнително го мотивира да се фрли во акција е следнава:

 

Кога би можел да запознае некој фитнес гуру, тоа дефинитивно би бил Марк Твајт, американски алпинист, професионален фотограф, писател и основач на теретаната Jones.  

Марк Твајт е алпинист, активен во доцните 1980-ти и раните 1990-ти со серија тешки, предизвикувачки искачувања во различни планини низ светот во алпски стил. Подоцна, тренирал спортисти, вклучувајќи ММА борци, играчи на НФЛ, професионални велосипедисти, воен персонал, актери, итн. Тој е еден од првите алпинисти којшто почнува да практикува качување во “single push” – стил што предизвикува револуција во качувањето и го реобмислува целиот пристап кон истото. Марк го држи еден од најневеројатните брзински рекорди на карпест терен. 🏆

Иван Кузмановски

Најсмешната ситуација што му се има случено при вежбање е следнава:

Најсмешната, воедно и најапсурдната ситуација што ми е има случено е да стигнам до под карпа и да сфатам дека сум заборавил да си понесам со себе патики за качување (клучен дел од опремата без кои скоро и да е невозможно да се качува човек на карпа). 😄

 

Првата активност што Иван ја закажал преку ФитКит апликацијата е спортска масажа, бидејќи очајно му требало опуштање по сериозен качувачки проект во странство. 💆

Иван Кузмановски

Иван работи како Senior Social Selling Manager во компанијата Pitch121.

Тој вели дека ФитКит како бенефит за вработените е една многу интересна и корисна платформа што им помага на вработените да се грижат за своето физичко и ментално здравје, а на компаниите да имаат фокусирани и посветени вработени, подготвени да одговорат и на најтешките предизвици што ги носи професионалното секојдневие. 💯

Сметам дека мотивацијата е стапица, секој од нас треба да развие дисциплина за многу работи што ги правиме во животот, вклучувајќи го и вежбањето. Мотивацијата е сепак потребна во најмала рака за да се започне нешто ново и предизвикувачко. Најдобар начин да се засакате и почитувате себеси е да се изложите на физички напор. Верувајте дека ќе си бидете многу благодарни на себе! 💡

Иван Кузмановски

За да дознаеш повеќе за Иван:😎

📸 Пиши му на Инстаграм: @rocoto_locoto

🎯 Конектирај се на LinkedIn: Ivan Kuzmanovski

 

ФитКит e апликација која ти овозможува да вежбаш кога сакаш и каде сакаш, сега и со опција за закажување сесии со лиценциран психолог. 

ФитКит е и плFitKit logoатформа со видео програми за вежбање со твоите омилени ликови. Програмите можеш да ги отклучиш со твојата ФитКит претплата, со 15 кредити, 990 денари, или преку видеотеката на MaxTV. Апликацијата е достапна на PlayStore и AppStore