Начини да протнеш празнично вежбање

Не сме сигурни дали немањето време повеќе се должи на тоа што ова е период со премногу прослави или затоа што брзаме да ги постигнеме целите и плановите што ни ги бара 2018-та година. Како и да е, во едно сме сигурни. “немам време” ќе не’ прогонува и во новата година :). Но сепак, другата вистина […]

Повеќе

Наполнете си ги батериите

НАПРАВЕТЕ ГО ВЕЖБАЊЕТО ПОИНТЕРЕСНО Вежби на покривот од зградата? Јога во парк? Џогирање околу езеро или можеби утринско брзо одење околу вашето омилено место? Време е да го развеселите вашето вежбање. Сега, кога топлите денови конечно ни дојдоа, може да вежбате насекаде! ДОСТИГНЕТЕ ГО СВОЕТО НАЈДОБРО НИВО Ако ви се чини како да стагнирате, придружете […]

Повеќе

Надмини го стравот од вежбање и спорт

Спортистите не само што се ослободуваат од стравот, туку и го контролираат за да им помогне да успеат. Ова може да им звучи чудно на некои читатели, но мислам дека ќе сфатите ако го погледнеме стравот одблизу. Стравот е чувство што поттикнува ослободување на поголема количина адреналин во крвотокот. За да се заштитиме, се активира […]

Повеќе

Дали вежбам правилно?

На кој начин и да изберете да станете фит и каде и да вежбате, вежбите што ги правите не се само за да изгледате убаво. Секое движење има цел и активира одреден мускул или група мускули. За да ви биде тренингот поефикасен и да извлечете максимум од него, без да се повредите, треба само да […]

Повеќе

Како да “протнеш” вежбање во твојот ден

Кога се работи за наоѓање на мотивација да се дигнеш од комфорот на топлиот дом и кауч за да одиш на вежбање потребно е повеќе од “виша сила” :). “немам време” е убедливо најголемиот изговор што постои на земјината топка, но затоа што веќе е клише почна да еволуира во “во гужва сум и со многу […]

Повеќе

Како да ја најдеш најдобрата дисциплина?

Дали некогаш си размислувал за најдобрадата дисциплина или тип на вежбање што ќе ти гарантира резултати? Или можеби нешто што ќе ти го задржи континуитетот и нема да се откажеш пребрзо? Епа пред да одиме подлабоко во неколку точки кои ќе ти помогнат да го препознаеш ова запамети дека не постои најдобра дисциплина туку постои […]

Повеќе

Зошто CrossFit може да биде најдобрата дисциплина за тебе

Во последните 2 години кросфит како дисциплина доживеа сензација и многу луѓе зборуваат за неа иако сепак повеќе зборуваат отколку што ја издржуваат :). CrossFit е интензивна програма за вежбање каде што се измешани плиометриски скокови, олимписко дигање и трчање. Тренерите и ентузијастите користат и “алтернативна” — нетрадиционална опрема звоно, медицинки, тракторски гуми, кутии и слично. Најчесто вежбите […]

Повеќе

Заглавен/а во мртва точка? 4 совети да ја освежиш твојата вежбачка рутина

Секој може да доживее вежбачко плато и секој може да излезе од него доколку си го слуша телото и доколку ги промени или интезивира фитнес предизвиците. Твојата вежбачка рутина по природа би требало да биде прогресивна. Тоа значи како твоето тело се прилагодува на тежините, интензитетот и повторувањата истите да се зголемуваат континуирано. Ова ќе […]

Повеќе

И кожата има бенефити од твоето вежбање

Сите знаеме дека вежбањето има безброј бенефити па истото се случува и со нашата кожа — најголемиот орган на телото. Еве кои се клучните придобивки. Потете се Кога вежбаме ни се зголемува дотокот на крв до живите слоеви на кожата. Со отворањето на потните жлезди се исфрлаат и дел од материите што ги затнуваат порите. Меѓутоа, по […]

Повеќе

Хидрација и вежбање

Ако си бил внимателен на биологија ☺ сигурно ти е познато дека 60-70% од човековото тело е составено од вода, па може слободно да се каже дека е водата од витално значење за да преживееме. Водата ја регулира телесната температура, ни помога да дишеме, важна е за дигестијата и за екскрецијата, му помага на телото да […]

Повеќе